Starstruck på Magadi Road

Kommentera
Alltid när det händer något här är det väldigt givande. De senaste två dagarna har jag tillbringat med projektet i Magadi (Kajiado West), det nya området projektet har börjat arbeta i. Igår hade vi ett möte med de viktigaste intressenterna i området (den lokala administrationen, Chiefs, NGOs/CSOs/, lärare och präster) när det gäller barns rättigheter, för att forma ett lokalt nätverk som ska jobba för "the best interest of the child". Det var väldigt kul att träffa alla drivna människor och se vilken potential det finns i området! De fick presentera vad de gör och vilka brister de ser i samhället. Med hjälp av detta nätverk kommer de sedan att kunna sammarbeta mot gemensamma mål och jag är övertygad om att de kommer att göra stor skillnad på kort tid. 

Det mest återkommande problemet i området, enligt intressenterna, var skadliga kulturella traditioner så som kvinnlig könsstympning (FGM), barnäktenskap och moranism, men även infrastruktur och brist på resurser (för lite sjukvårdspersonal, för få skolor osv.). De verkade vara överens om att fokuset nu är att ordna ett Rescue Center dit barn vilkas rättigheter har kränkts kan ta sig för att få hjälp. I dagsläget är närmsta barnrättskontor i Ngong, 80km från Magadi. Vissa har flera mil att ta sig bara för att komma till Magadi. Tydligen är Kajiado West, som är en av fem delar av länet Kajiado, lika stort som Rwanda vilket säger lite om avstånden som ska täckas på dåliga eller obefintliga vägar med väldigt begränsade resurser. 

Platsen mötet hölls på, Magadi, är en väldigt spännande stad. Både vägen hit och hela staden är uppbyggd av det saltföretag som ligger här för de anställda. Staden som ligger vid sjön Magadi är omgiven av berg och i strandkanten häckar flamingos. Galet vackert, men en lite märklig stämning i staden. BONUS! På vägen tillbaka till Ongata Rongai passerade vi en stor samling människor och bilar. Det visade sig vara en inspelning av en musikvideo för artisten "Size 8" som tydligen är en känd kenyansk sångare, låtskrivare och skådespelare. Jag hade ingen aning om vem hon var men de fyra fullvuxna män som var med i bilen (vår projektledare, vår M&E officer, en childrens officer och en couty warden från Kajiado) blev som småpojkar på julafton och började fnittra och kastade sig ur bilen för att ta kort med kändisen. Jag höll mig utanför bilden med argumentet att jag inte visste vem hon var men fick i alla fall skala hand med henne. Hela vägen hem pratade männen om detta och skickade runt bilder som tagits med deras olika telefoner.