Första veckan i fält

Kommentera
Det är fredag igen och vi har varit här i Mashuru i en vecka. Första veckan i fält har varit otroligt lärorikt och jag är redan mycket visare än jag var för bara en vecka sedan! Det är nästan lite svårt att förstå att vi bara har varit  här i Kenya i två veckor. Den här veckan har vi besökt en del olika projekt som stöds av Erikshjälpen och NLM, ibland i samarbete med andra organisationer som jobbar mot samma mål. Det är så mycket som jag skulle vilja berätta så ska fundera ut något bra sätt att göra det på. Så länge blir det veckans besök i några korta punkter. 

• ROC-Clubs, barnrättsklubbar, som jobbar med att öka kunskapen om barns rättigheter genom att klubbmedlemmarna träffas 2-4 gånger/månad för att få kunskap om och diskutera sina rättigheter. Även lärarna, skolstyrelsen och föräldrarna med flera får information om barns rättigheter. 

• Farmpods, vattensamlingatankar under tak, har byggts både på skolor och åt grupper av människor för att de ska kunna vattna odlingar och därigenom få en mer varierad kost. Majoriteten av människorna här är nomader och föder upp boskap vilket har gjort att deras kost består mest av kött, mjölk och blod.

• Shallow wells, grunda vattenpumpar där vattnet kan pumpas upp med handkraft, har byggts och därmed ökat tillgången på vatten. Det har bland annat lett till färre vattenburna sjukdomar och till att fler barn får gå i skola eftersom de inte behöver vara hemma för att leta efter vatten till familjen. 

• På onsdagar är det mycket verksamhet i Mashuru eftersom det är marknadsdagen. På marknaden finns det allt man kan tänka sig och några kvinnor har till och med släpat med sig sina symaskiner för att du ska kunna få sina saker uppsydda på plats. 

• Barnen här är väldigt duktiga på att sjunga vilket är något som de gärna visar upp för oss. Det häftigaste är att det är en tjej eller kille som ställer sig upp och sjunger solo varpå resten av klassen svarar. De är inget som jag kommer ihåg att något i klassen frivilligt gjorde när jag gick i skolan. 

• Även fast den absoluta majoriteten av skolorna här har sina egna byggnader och klassrum så finns det skolor som delar lokal med kyrkan och har klassrummen med bänkar och tavla ute under ett träd, vilket ni kan se på bilden nedan. Även fast detta gör att lektionerna är väldigt väderberoende så är det såhär som alla skolor i området har börjat och personligen tycker jag att det ser väldigt lockande ut med utomhuslektioner. 

• Vädret har hittills varit ganska behagligt och bara två dagar har varit panikvarma. Igår drog ett åskväder in och rensade luften lite så nu är det behaglig temperatur igen.