Första dagen i Mashuru

Kommentera
Efter att ha vaknat tidigt då diverse fåglar sjöng, tuppar gal och duvor knallade omkring på plåttaket var det dags för resans första tvätt, ute i morgonsolen under klarblå himmel. Det är något annat än svenska tvättstugor det! Frukosten intogs i korgstolarna på framsidan av huset innan vi blev upphämtade av två kvinnor från personalen för att få en guidad visning på centret. Centret består av många olika delar och turen var väldigt omfattande så detta tog hela förmiddagen. Då hade vi bland annat provat på att slå gräs på flickornas hem, sy med fotdrivna Singer/Husqvarna-maskiner på utbildningsprogrammet, fått ett sång och dans nummer framfört för oss på pojkarnas hem och tagit en tur ner till flodbanken. Där nere sov några män i skuggan av ett träd i väntan på att nästa lastbil skulle komma förbi och lasta sand för transport till Nairobi där den säljs som konstruktionsmaterial. För varje lass männen hjälper till att fylla tjänar de ca 120 kr/person och det är ett väldigt tungt arbete speciellt när sanden är blöt från regnet. 

Efter lite lunch och vila blev vi upplockade av Mama som med hjälp av tre tjejer och några av pojkarna skulle visa oss hur man lagade Chapati, ett typ av indiskt kavlat bröd som steks på varma hällar. När alla bröden var klara fick vi med oss ett av dessa gudomligt goda bröd hem och vi åt det i eftermiddagssolen på furstukvisten framför huset tillsammans med guacamole. Kan livet bli speciellt mycket bättre än så? Att i den sena eftermiddagssolen få öppna en helt perfekt avokado i gigantiskt format och äta den tillsammans med ett bröd som lagats i sällskap med nya vänner i ett nytt land. Kanske är det nyhetens behag men dagen blev helt klart minnesvärd.