Goatparty, Busua Beach och äntligen börjar skolan!!

Kommentera
Förra lördagen blev alla utbytesstudenter inbjuda till ett goatparty i en av byarna precis utanför campus. Vi var väl lite osäkra på exakt vad det innebar men trodde att det hade något att göra med en helgrillad get. När vi dyker upp visar det sig vara en urstädad gammal gatubar och getgryta innehållande inälvor, ben, skinn, fett och en gnutta kött som stått och kokat i palmolja hela dagen. Kanske inte riktigt vad jag hade räknat med i matväg, men ändå väldigt trevligt. 
Här har vi Sarah, Amanda och Shellby samt några av de lokala byborna. 
 
Gustavo, Evan och Domunique.
 
På söndagen bjöd Miriam och Michael med mig och amanda till Busua Beach som var en superfin och framförallt REN strand ca 2 timmars körväg från campus. Första stoppet blev ett litet gatukök byggt av bambu som serverade pannkakor med färskfrukt, choklad och glass. Otroligt gott med något normalt efter allt ris och sockerbröd man äter här!
 
 
Stranden var perfekt för surfing! Ganska mycket vågor, men man behövde inte paddla ut långt för att "få tag" på en bra våg. Sist jag prövade surfing var på hawaii och det var så mycket paddlande bara för att komma ut till rätt intervall så när man väl fick en våg var man helt slut och orkade inte ta sig upp. Lyckades ta mig upp på en hel del vågor men det var lite knivigare att komma upp på fötter helt. Förhoppningsvis kommer fler chanser framöver!!
 
 
Denna vecka kom även skolan igång vilket känns skönt. Allt är dock väldigt annorlunda här mot hur det är hemma. Läraren dikterar och du förväntas skriva av och memorera. Inget eget tänkande. Vi har fått extremt långa litteraturlistor med 15-20 böcker per kurs och vi förstod inte riktigt hur vi skulle hinna läsa allt! Men när vi pratade med en student och frågade om litteraturen svarade hon att man inte behöver läsa något av det. Du kan få ett A enbart genom att vara med på lektionerna!! Och att det kan se fint ut om du refererar till en text OM vi får en uppsats att skriva under kursens gång, men de är inte obligatoriskt att göra det... Inte riktigt som hemma inte! Vissa lärare säger dessutom en bön innan varje lektion som alla förväntas delta i. Det är också mycket prat om att Gud har skapat allt och vill ha det på ett visst sätt samt att kvinnor måste gifta sig innan de är 30 år för att deras huvuduppgift är att föda barn och efter 30 år "blir det inga bra barn". Detta säger både lärare och alla kvinnor och män man träffar överallt och de har lite svårt att acceptera att det inte är på samma sätt i Sverige. Vad det gäller registrering på kurser var vi först tvugna att gå till ett kontor för att få inloggningsuppgifter till portalen för registrering. Där kunde vi klicka i våra kurser (efter lite strul med vilken kandidat vi skulle ha) och skriva ut ett papper med våra kurser. Där trodde vi att registreringen var över men icke! Detta papper skulle vi ta till 4 olika ställen på campus för att få påskrifter och stämplar. Sedan skulle pappret kopieras och en kopia skulle till alla 4 av dessa kontor. Två kontor låg på old site och två på new site och där emellan tar det ca 30 minuter att prominera!! Suck...
 
Lite roligare är att jag och Fanny har spelat fotboll denna vecka! Gav vårt nummer till coachen för en av studenthallarna och han ringde upp oss på en gång och frågade om vi kunde spela match följande dag. Fotboll här är lite annorlunda. Tjejerna dök upp i strumpor, tygskor, 7 storlekar förstora fotbollsskor och absolut inga benskydd. Planen var nog en gräsplan från början men bestod nu av några grästuvor och MASSA rött grus/sand. Vi lyckades vinna alla våra matcher i alla fall så våran studenthall är skolmästare för denna termin! Jag lyckades göra ett mål fast jag spelade i gympadojjor och blev uttagen till universitetslaget (WOOOHOOO!!). Jag är lite osäker på vad det innebär exakt men antar att jag får information om det någon gång i framtiden. "Don't worry" är nog ghanianernas favorit svar för oss frågvisa svenskar och vi har lärt oss att det inte är någon idé att fråga för det är ändå ingen som vet något!