En helg i storstan

Kommentera

Den första etappen i Mashuru är avklarad och i fredags åkte vi den dryga vägen tillbaka till Nairobi. Resan tog ca 4 timmar och vi kommer att göra den ungefär en till två gånger i månaden resten av våren.Den första kommentaren när vi kom fram var att vi såg dammiga ut vilket nog var väldigt sant då torra röda sandvägar leder till en hel del damm när bilen skumpar fram över den ojämna vägen. Eftersom det är så varmt måste man dessutom ha fönstret nervevat så det är fritt fram för allt damm att komma in i bilen.  

Anledningen till resan den här gången var för uppstartsmötet av projektet vi gör praktik på. Projektet heter Watoto wetu (our children) och är en fortsättning och utökning av det projekt som NLM och ERIKS har jobbat med de senaste tre åren. Syftet med projektet är att informera barn, föräldrar, lärare med flera om vilka rättigheter barn har samt bygga upp och stärka strukturerna i samhället för att barnen ska kunna utkräva dessa rättigheter. Tidigare har man jobbat med 34 skolor i Kajiado East men nu har man utökat området och ska jobba med ytterligare 20 skolor i Kajiado West. Mötet gick ut på att klargöra syftet och tillvägagångssättet av projektet för alla parter samt klargöra hur samarbetet och kommunikationen ska ske då projektteamet består av två grupper, en baserad i Mashuru där även vi är och en i Ongata Rongai. 

 

Efter mötet gjorde vi en utflykt till Kibera, det största slumområdet i Nairobi, för att hälsa på ett projekt där som heter Wale Wale Kenya där två vänner till mig gjorde praktik förra året. Det projektet var mycket mer småskaligt än NLMs verksamhet och det var väldigt intressant att se hur nära ungdomarna man kom där och hur mycket alla brinner för projektet. De lanserar en ny kampanj i morgon så det kan vara värt att gå in på deras hemsida/facebooksida (http://walewalekenya.com / https://web.facebook.com/WaleWaleKenya/)och läsa mer om deras verksamhet. Vi fick även se några väldigt imponerande danskoreografier som ungdomarna själva satt ihop samt uppleva en kenyansk födelsedagstradition där alla kastar/häller/skvätter massor med vatten på födelsedagsbarnet.